Logo Jst No Paddings MiniLogo Jst No Paddings MiniLogo Jst No Paddings MiniLogo Jst No Paddings Mini
  • Home
  • Služby
  • E-learning
  • Blog
  • O mně
  • Kontakt
0
Čeština
  • Angličtina

Jak správně vybrat popouštěcí pec …..

Kategorie
  • Energie
  • Technologie
  • Vybavení kalíren
Štítky

Jak správně vybrat popouštěcí pec? Jak by taková pec na popouštění měla vypadat? Jsou dvě základní řešení. Pec s retortou a pec bez retorty s přímým ohřevem vsázky. Ti, co si chtějí pořídit zařízení pouze pro popouštění by měli vědět, že pec s retortou spotřebuje o 30% více energie na to samé, tedy na popouštění, než pec bez retorty. Pokud životnost pece počítáme na 20 let, tak pec s retortou během svého života spotřebuje energii navíc, srovnatelnou s její pořizovací hodnotou. Nejenom ale to. Protože na 1kWh spotřebované energie se vytvoří 0,256kg CO2, během života pece se vytvoří navíc obrovské množství CO2.

Výpočet je jednoduchý. Průměrný hodinový příkon popouštěcí pece s retortou o rozměru 600×900 mm, vsázce 200 kg  je přibližně 25 kW. Doba cyklu 8h. Při 80% ročním vytížení zařízení se jedná o spotřebu 365*24*0,80 = 7008 Nh * 25 kW = 175 200 kWh. Pokud bychom popouštěli v peci bez retorty, spotřeba energie bude o 30% nižší (viz diagram), tedy ušetřím 52 560 kWh ročně. Při ceně energie 0,12 €/kWh se jedná o roční úsporu 6 064 €. Za 20 let života pece je to úspora 121 292 €.

Obr. č. 1. Spotřeba v kW na cyklus popouštění                                    Obr. č. 2. Jednotková spotřeba energie  na  popuštění 1 kg vsázky 

Pokud bychom toto množství přepočítali na uhlíkovou stopu, pak za těchto 20 let pec bez retorty sníží množství CO2 o 52 560 * 20 * 0,256 =  269 107 kg CO2. Je to neuvěřitelné číslo.

Chápu významnost retortových pecí tam, kde se jedná o difuzní procesy. Nitridace, karbonitridace apod. Tam je toto řešení nenahraditelné. Pokud ale chceme toto zařízení opravdu jen na popouštění, pak se dopouštíme obrovské chyby a nejsem si jist, jestli jsem si toho jako investoři vždy vědomi. To samozřejmě ani nehovořím o životnosti retorty, která nemá již uvedených 20 let, ale 4 až 10 let dle způsobu použití. Jsou to tedy i tyto dodatečné náklady, o kterých bychom měli přemýšlet.

Pokud tedy nejsme příliš ekologicky zaměření, a je nám jedno kolik CO2 navíc vyprodukujeme, měli bychom za všech okolností myslet na ekonomické podmínky tepelného zpracování tak, aby zákazník dostal svoji hodnotu za dobrou cenu. Je tedy potřeba vždy dobře počítat, co nás vlastně to tepelné zpracování stojí.

Váš Jirka Stanislav

 

Další články

3 listopadu, 2025

Jak správně rozlišit LPC II


Číst dále
1 listopadu, 2025

Jak správně rozlišit LPC I


Číst dále
27 října, 2025

Přenosný X-ray analyzátor vnitřních napětí a zbytkového austenitu


Číst dále

Jiří Stanislav, Ing., CSc.

Konzultant pro tepelné zpracování
Soudní znalec v oboru metalurgie a tepelného zpracování kovů

IČ: 02232413

Elišky Krásnohorské 965
Liberec 14, 46001 Česká Republika

Stanislav.jirka@gmail.com

+420 603 235 924

Informace

  • Všeobecné obchodní podmínky prodeje kurzů
  • Osobní údaje
  • Podmínky užití

Kontakt

Stanislav.jirka@gmail.com

+420 603 235 924

© 2021 tvorbu webu realizoval SEMTIX.cz
    0Čeština
    • Čeština
    • Angličtina
      Spravovat souhlas s cookies
      Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.
      Funkční Vždy aktivní
      The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
      Předvolby
      The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
      Statistické
      The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
      Marketing
      The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
      • Spravovat možnosti
      • Spravovat služby
      • Správa {vendor_count} prodejců
      • Přečtěte si více o těchto účelech
      Upravit
      • {title}
      • {title}
      • {title}