
Jak správně vybrat popouštěcí pec? Jak by taková pec na popouštění měla vypadat? Jsou dvě základní řešení. Pec s retortou a pec bez retorty s přímým ohřevem vsázky. Ti, co si chtějí pořídit zařízení pouze pro popouštění by měli vědět, že pec s retortou spotřebuje o 30% více energie na to samé, tedy na popouštění, než pec bez retorty. Pokud životnost pece počítáme na 20 let, tak pec s retortou během svého života spotřebuje energii navíc, srovnatelnou s její pořizovací hodnotou. Nejenom ale to. Protože na 1kWh spotřebované energie se vytvoří 0,256kg CO2, během života pece se vytvoří navíc obrovské množství CO2.
Výpočet je jednoduchý. Průměrný hodinový příkon popouštěcí pece s retortou o rozměru 600×900 mm, vsázce 200 kg je přibližně 25 kW. Doba cyklu 8h. Při 80% ročním vytížení zařízení se jedná o spotřebu 365*24*0,80 = 7008 Nh * 25 kW = 175 200 kWh. Pokud bychom popouštěli v peci bez retorty, spotřeba energie bude o 30% nižší (viz diagram), tedy ušetřím 52 560 kWh ročně. Při ceně energie 0,12 €/kWh se jedná o roční úsporu 6 064 €. Za 20 let života pece je to úspora 121 292 €.
Obr. č. 1. Spotřeba v kW na cyklus popouštění Obr. č. 2. Jednotková spotřeba energie na popuštění 1 kg vsázky
Pokud bychom toto množství přepočítali na uhlíkovou stopu, pak za těchto 20 let pec bez retorty sníží množství CO2 o 52 560 * 20 * 0,256 = 269 107 kg CO2. Je to neuvěřitelné číslo.
Chápu významnost retortových pecí tam, kde se jedná o difuzní procesy. Nitridace, karbonitridace apod. Tam je toto řešení nenahraditelné. Pokud ale chceme toto zařízení opravdu jen na popouštění, pak se dopouštíme obrovské chyby a nejsem si jist, jestli jsem si toho jako investoři vždy vědomi. To samozřejmě ani nehovořím o životnosti retorty, která nemá již uvedených 20 let, ale 4 až 10 let dle způsobu použití. Jsou to tedy i tyto dodatečné náklady, o kterých bychom měli přemýšlet.
Pokud tedy nejsme příliš ekologicky zaměření, a je nám jedno kolik CO2 navíc vyprodukujeme, měli bychom za všech okolností myslet na ekonomické podmínky tepelného zpracování tak, aby zákazník dostal svoji hodnotu za dobrou cenu. Je tedy potřeba vždy dobře počítat, co nás vlastně to tepelné zpracování stojí.
Váš Jirka Stanislav